Vrienden van RTV Drenthe

Fietsen rondom Gasselte

Zaterdag 11 september vond de jaarlijkse fietsdag van de vrienden plaats vanuit Gasselte vanaf Restaurant ‘t Maotie.

Vanaf de prachtige landschapscamping Sparrenhof in Gasselte gingen we richting de startlocatie waar het al aardig druk was, velen hadden de weg gevonden naar Gasselte. Nadat ieder zich had ingeschreven en de voorzitter het startsein had gegeven vertrokken voetstoots de 89 deelnemers op weg richting Borger.

De eerste vraag ging over de voormalige manege van Gasselte, de Hoefslag. Vervolgens langs de randen van het veen en het zand en uitzicht op de heide van Drouwenerzand bereikten wij Bronneger, hier een vraag over de bekende dichter uit die plaats. Het antwoord was dat Gerard Nijenhuis dominee was geweest.

Langs het hunebedcentrum, waar veel deelnemers even afstapten om te kijken, gingen we verder via de Koesteeg richting Rolde. Via een van de vele fietspaden bereikten wij het “Buitencentrum Boomkroonpad” waar onze kennis over oudheden werd getest. Het bleek achteraf een in de tweede wereldoorlog omgebouwde olielamp te zijn, er was een carbidlamp van gemaakt.

Na het nuttigen van een broodje verder de bossen in. De bossen in dat gebied zijn indrukwekkend, veel kleuren, verschillende loof- en dennenbomen. Veel paddenstoelen en heel veel Bobbeltjesmos.

Daarna via Eexterhalte naar Eext waar we terecht kwamen bij museum De Kluis.

Hier ook weer twee vragen, de oorspronkelijke naam van de kluis en een voorwerp van lang geleden. De eerste was niet zo moeilijk “diepvrieskluis”. Het onderwerp raden was moeilijker, het bleek een oud schietmasker te zijn.

Vanuit Eext richting Gieten door een gebied waarvan je niet de idee had dat het een positieve uitstraling zou hebben, onterecht achteraf. Het was fantastisch doordat alle kleuren zich vermengden met de bewegingen van de N34.

Langs de N 34 en onder de N 33 door naar Gieten. Langs de randen van het veen en zand naar Bonnen. Zeer attent van de heer J. Venema, de uitzetter van deze fietstocht, de deelnemers uitdrukkelijk te wijzen op dit wijdse uitzicht.

Na Bonnen richting Gasselte langs het voormalige spoorlijn Assen-Stadskanaal. De gerestaureerde spoorwegbrug Ravijnzicht is een prachtig monument uit deze spoor-periode. Velen hebben het niet opgemerkt en zijn doorgefietst. De opmerking was terecht, het was de moeite waard om deze even te bekijken. Het zou goed zijn als de beheerder/eigenaar een informatiebord langs het fietspad zou plaatsen.

Over deze spoorlijn waren ook nog twee vragen, tussen welke twee plaatsen liep dit spoorlijn en welke plaatsen deed de trein aan. Omdat er geen directe informatie aanwezig was, zal er op een andere manier de antwoorden zijn gevonden. De trein reed tussen Stadskanaal en Assen, de stations die werden aangedaan waren, Rolde-Anderen-Eext-Gieten-Gasselte-Gasselternijveen.

Na de spoorwegbrug verder richting Gasselte waar we bij aankomst nog eens twee vragen en een gok moesten wagen over het aantal knikkers in een potje. De vragen waren niet zo moeilijk, het ging om het beeld Wemeltje Kruit en dat ze koopvrouw was geweest. We waren rond 16.00 uur terug op de startlocatie waarna het begon te regenen.

Het aantal knikkers was natuurlijk een echte gok, het aantal was 182.

De eerste drie prijzen werden gewonnen door 1. Mevr. L. Brinkman, 2. Dhr. L. Brinkman, 3. Mevr. A. van Gijssel. Het juiste aantal knikkers werd geraden door dhr. F. Norg uit Hoogeveen.

Na de prijsuitreiking was er een voortreffelijk buffet voor diegene die zich hiervoor hadden opgegeven.

Het bestuur en de vrijwilligers hebben er een mooie en leerzame dag van gemaakt.

BEDANKT

Gerrit Kroon, Paterswolde

Vrienden van RTV Drenthe

Batinge 46
9331 KX Norg

Tel: 06 29 11 36 53
E-mail: secretariaat@vriendenrtvdrenthe.nl

KvK nr: 40047987